Portfolio grabbelton

‘Lauwersoog. Een bedrijvig haventje. Een flink aantal garnalenkotters en een verdwaalde meeuw, lui in een mast. Een visser schrobt het dek. Zijn boot is gisteren binnengelopen na een week garnalen vangen op de Waddenzee. Zijn vrachtje heeft hij afgeleverd bij de afslag, van daaruit gaan de ongepelde garnalen onder meer naar Garnalenpelcentrum (GPC) Kant. Vanuit hun kantoor hebben de broers Klaas, Alfred en Richard Kant een perfect uitzicht over het haventje. De zilte Waddenzeegeur vult het vertrek. Alfred vertelt hoe het allemaal begon voor vader en broers Kant.’

Zo begint een rapportage voor het Hollandse visbedrijf Cornelis Vrolijk over Garnalenpelcentrum Kant, waarin Alfred Kant vertelt over zijn bedrijf. Of je zelf vrolijk wordt van dergelijke teksten, is natuurlijk vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Hieronder staat een kleine selectie van teksten die ik eerder schreef. Bevalt het? Neem dan vooral contact op.

Tot nu toe zijn mijn teksten vooral geschreven voor (grote) bedrijven. Vaak hebben die een bedrijfsmatige en vakinhoudelijke inslag. Humaninterestverhalen komen minder voor, maar vind ik altijd leuk om te doen. Met deze teksten voor Sensoor, tegenwoordig De Luisterlijn, en Eigen Haard krijg je toch een indruk.

Interviews

Voor die grote bedrijven ben ik regelmatig op pad geweest om al dan niet bekende en gezaghebbende mensen te interviewen. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 bijvoorbeeld over de rol van netbeheerders in de energietransitie. Of voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma over ons pensioen. Niet helemaal toevallig twee onderwerpen waar ik bijzonder goed in thuis ben.

Interviews zijn leuk, maar soms vragen artikelen ook een meer beschouwelijke inslag. Voor het relatiemagazine OMNI van pensioenbeheerder MN schreef ik dit artikel over de mate waarin cultuur de verschillende Europese pensioenstelsels beïnvloedt

Recensies

Voor mijn opdrachtgevers heb ik ook regelmatig recensies van boeken en tentoonstellingen geschreven. Hier is een recensie van een boek van Paul Frissen: Het geheim van de laatste staat. En een impressie van een boeiende tentoonstelling over kunst en financiën in het Europa van de 18e eeuw in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Beide zijn geschreven in opdracht van MN.

Dat schrijven soms ook teamwork is, bewijst deze longread van Nederlandse Gasunie over ‘de wereld van waterstof’, die onder flinke tijdsdruk door een projectteam in elkaar is gezet. Zelf heb ik een mooie bijdrage mogen leveren, waarbij ik inhoudelijk ben gevoed door deskundigen van Gasunie.

Opdrachtgevers

Het bovenstaande is maar een kleine greep uit al die artikelen die ik in de loop der jaren heb geschreven. Om het beeld nog wat scherper te krijgen, is het misschien ook wel aardig om te weten voor wie ik zoal heb geschreven. Alweer een verre van uitputtend lijstje:

  • Energieleverancier Essent
  • Netbeheerder Enexis
  • Pensioenbeheerders MN en APG
  • JDE (Douwe Egberts)
  • Accountantsorganisatie BDO
  • Natuurorganisatie IUCN
  • Gasbedrijven Nederlandse Gasunie en GasTerra
  • Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM
  • Werkgeverorganisatie WENB
  • De Luisterlijn (voorheen Sensoor)